News & Education /
Kinderen met een tracheacanule – dysfagie

Kinderen met een tracheacanule – dysfagie

Literature highlight
3 april 2025
Auteur: Eva Legierse, Clinical Manager Atos Medical

Swallowing problems in children with a tracheostomy tube (Streppel et. al., 2019)

Slikproblemen komen relatief vaak voor bij kinderen met een tracheacanule, waarbij tot 70% van deze kinderen sprake is van ernstige slikproblemen. Kinderen zijn geen kleine volwassenen en daarom is de tracheacanulezorg en onderzoek/diagnostiek en behadeling t.a.v. de tracheacanule en dysfagie niet een-op-een te kopiëren vanuit de volwassenzorg. In tegenstelling tot de volwassen populatie, waar 50-87% slik- en eet en drinkproblemen rapporteert, is er beperkt onderzoek naar pediatrische populaties.

Te beginnen met waarom kinderen geen kleine volwassenen zijn… Het slikproces is een complex proces omdat slikken en fonatie zich allemaal afspelen in het gebied van de farynx en de larynx. Tijdens de zwangerschap en vooral het eerste levensjaar ontwikkelen slik- en eet en drinkvaardigheden zich sterk. De relatie tussen de anatomische structuren die nodig zijn voor slikken blijft zich ontwikkelen en veranderen tot in de volwassenheid.

Deze anatomische/fysiologische ontwikkeling en aanpassingen vragen zorgvuldige aandacht en daarom is het juiste moment t.a.v. diagnostiek essentieel. Rond de leeftijd van 2-3 jaar daalt de larynx, waardoor een gedeelde doorgang in de orofarynx ontstaat voor zowel de ademhaling als het slikken. Bij kinderen met beperkte orale vaardigheden of verminderde laryngeale functie worden aspiratieproblemen vaak duidelijk rond deze leeftijd.

Marloes Streppel en collega’s hebben in 2019 onderzoek gepubliceerd t.a.v. dysfagie bij kinderen met een tracheacanule. Zij hadden als doel de prevalentie en het type eet- en drinkproblemen en slikproblemen bij kinderen met een tracheacanule te identificeren en de gebruikte methoden voor het diagnosticeren van deze problemen te evalueren.

De studie onderstreept het belang van vroege, gespecialiseerde evaluaties door gespecialiseerde logopedisten, waarbij diverse diagnostische instrumenten worden ingezet.

Tijdens een volgende post zal ik ingaan op de resultaten en leerpunten uit het onderzoek.

En zoals eerder gesteld in deze post. Kinderen zijn geen kleine volwassenen, daarom is het ook goed te zien dat er internationaal aandacht is voor slikproblemen en de scope van het methodisch logopedisch handelen van de logopedist. Zoals onlangs de publicatie van Miles en collega’s, waaronder mijn voormalig collega en inspirator Louise Edwards. Hier zal ik later nog wat meer over delen.

Kan je niet wachten tot mijn volgende post met de highlights uit het onderzoek. Volg dan hieronder de link naar de publicatie:

VRAAG

...

Call to action iets...

Mogen helaas geen persoonlijke contactgegevens meer op de website zetten. Anders waren de contactgegevens van Eva + foto perfect geweest. Mag enkel middels contactformulier.

Delen