Maak kennis met Leo

Leo Eppink komt uit het noordoosten van Nederland, en zet zich al jarenlang in voor lotgenoten. Zijn doel is deze mensen helpen een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven te bereiken. Hij heeft er dan ook niet lang over hoeven nadenken toen we zijn hulp vroegen voor dit artikel, over het belang van een goede verzorgingsroutine.

“Als je alles op de juiste manier gebruikt, zijn er nauwelijks huidproblemen of irritatie.”

Na zijn ingreep in 2011, ging Leo samen met zijn behandelend arts in het ziekenhuis op zoek naar de combinatie van pleisters en HME’s die voor hem het beste werken. Vanaf het begin heeft Leo er bewust voor gekozen om 24 uur per dag, 7 dagen per week een HME te dragen. Zoals hij zelf uitlegt:

“Als het open is, kan er rotzooi inkomen. Als het dicht is, zijn je stoma en longen beter beschermd. En ik had het idee dat er minder slijm was door het continu dragen.”

In het begin gebruikte Leo nog geen speciale HME voor ’s nachts. Zodra de Provox Luna HME werd uitgebracht, ging hij deze HME proberen. Dat vond hij eerst wat zwaar omdat er meer ademweerstand is, maar daarna vond hij dit de perfecte oplossing. Hij is vooral blij met de openingen aan de zijkant, waardoor je makkelijk kunt blijven ademen. Met de komst van Provox Life heeft Leo de overstap gemaakt van de Luna naar de Night HME. Hij heeft deze overgang als heel gemakkelijk ervaren omdat de producten vergelijkbaar zijn voor hem.

De Provox Life Night Adhesive is een hydrogelpleister, met een verkoelende werking, een fijne pleister wanneer er sprake is van bijvoorbeeld huidirritatie. Maar doordat Leo vanaf het begin een goede routine had, heeft hij bijna nooit last gehad van huidproblemen of irritatie.

Hoe ziet die routine er dan uit?

’s Morgens verwijdert Leo de nachtpleister, maakt de huid rond zijn stoma schoon en bevestigt vervolgens de pleister en HME. Deze blijven de hele dag goed zitten. ’s Avonds voor hij naar bed gaat verwijdert hij de dagpleister met remover, maakt de huid weer goed schoon en bevestigt de nachtpleister en HME. Zelf geeft hij aan:

“Als je alles op de juiste manier gebruikt, zijn er nauwelijks huidproblemen of irritatie.”

Als Leo in de ochtend gaat sporten, laat hij de nachtpleister iets langer zitten: dan kan hij eerst de Provox Life Energy HME gebruiken. Na het sporten verwijdert hij dan de HME en pleister en gaat over tot zijn ‘daguitrusting’. Tijdens de coronaperiode kiest Leo ervoor de Provox Micron de hele dag te dragen, omdat deze extra bescherming biedt. Het maakt daarbij voor hem niet uit of hij meer of minder actief is. Hoewel deze HME een hogere ademweerstand heeft, is Leo heel stellig:

“Soms moet je door de zure appel heen bijten om verder te komen dan waar je staat. Daar ben ik fanatiek in, samen met mijn behandelend arts van het MST in Enschede. Als je dat doet, kan je kwaliteit van leven alleen maar verbeteren. Stilstaan is achteruit gaan, dus doe wat. Ga iedere dag een rondje lopen, je went er vanzelf aan.”

Een goede kwaliteit van leven staat bij Leo voorop, dat wil hij als patiëntenvoorlichter ook helpen realiseren bij lotgenoten. “Het gebruik van een goede HME is daarbij heel belangrijk.” Leo’s motto is:

“Een goede nacht is een goede dag.”

Die goede nacht bereikt hij door een goed ritme met een vaste routine, waardoor hij meer energie en minder slijm heeft. Dat is wat hij aan zoveel mogelijk mensen wil meegeven.

Een goede nachtrust

Een goede nachtrust is afhankelijk van verschillende factoren. Buiten een goede verzorgingsroutine voor uw stoma, zijn er nog een aantal tips waar u rekening mee kunt houden voor een betere nachtrust.

Vaste routine

Creëer een vaste slaaproutine om makkelijker in slaap te vallen. Doe ’s avonds rustige activiteiten. Lees een boek of maak een rustige wandeling. Zoek een activiteit die u volledig ontspant en tot rust brengt. Probeer ook elke avond op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en ’s ochtends rond dezelfde tijd op te staan, ook in het weekend. Uw lichaam went hier aan en ‘weet’ dus wanneer het tijd is om te gaan slapen.

Verbeter uw slaapomgeving

In een rustige omgeving is het prettiger slapen. Hoe ziet zo’n rustige omgeving er uit? Zorg dat er niet teveel licht in uw kamer komt en zo min mogelijk geluid. Zorg ook dat er regelmatig gelucht wordt. Gebruik de slaapkamer om te slapen, niet om te werken. Probeer elektrische apparaten als tv en mobiele telefoon uit uw slaapkamer te weren. Ervaart u toch hinder van geluid of licht, bijvoorbeeld van voorbijrijdende auto’s? Wanneer negeren niet helpt, kunt u rustige, zachte muziek opzetten om u af te leiden van het geluid. Kijk eventueel of andere gordijnen een oplossing kunnen zijn, of gebruik een slaapmasker om lichthinder te verminderen.

Beter slapen door uw hoofd vrij te maken

Ligt u vaak te piekeren ’s nachts? Dat heeft een negatieve invloed op uw slaap. Probeer te zorgen dat uw hoofd leeg is voor het slapengaan. Probeer bijvoorbeeld voor u naar bed gaat een lijstje op te schrijven van uw taken, zorgen of gedachten. Bekijk die notities pas de volgende dag weer. Zorg ook dat u overdag genoeg rustige momenten heeft om stress overdag te verminderen. En probeer met vrienden, familie of zorgverleners te praten over wat u bezighoudt. Zij kunnen helpen u gerust te stellen zodat u ’s avonds beter kunt gaan slapen.

Delen